Nienke Haijtink

Al toen ik een jaar of 6 was wist ik zeker dat dans een belangrijk deel van mijn leven moest worden. Ik ging op ballet en dat smaakte naar meer. Al snel wist ik dat ik van dansen mijn beroep wilde maken. Niet als uitvoerend danseres maar als docent. Tijdens mijn middelbare schooltijd draaide alles om dans en na mijn eindexamen kreeg dit een vervolg aan de Rotterdamse Dansacademie (Codarts). Hier kwam ik voor het eerst in aanraking kwam met Pilates, een onder dansers populaire trainingsmethode om hun lichaam in conditie te houden. Na mijn afstuderen in 2003 ging ik als dansdocent aan de slag, op middelbare scholen, bij cultuurcentra en balletscholen. Toen ik, na een tweede zwangerschap en een periode van ziekte, niet fit genoeg was om mijn werk als dansdocent goed te kunnen uitvoeren, besloot ik lessen Pilates te volgen om aan te sterken.

Behalve dat deze lessen hielpen om aan te sterken, inspireerden ze mij enorm vanwege de anatomisch logische en de bij het individu passende manier te bewegen. Toen bleek dat ik in dezelfde studio ook een opleiding kon volgen tot trainer hoefde ik niet lang na te denken. In 2011 behaalde ik mijn certificaat als STOTT PILATES® trainer. Met dit certificaat op zak ging ik aan de slag, aanvankelijk bij pilatesstudio’s. Al snel volgden een succesvolle samenwerking met een revalidatiekliniek in Groningen en lessen als gastdocent bij dansopleidingen. In Zeist en omgeving geef ik pilates bij diverse collega’s en nu ook in mijn eigen studio ‘Move Zeist’. Daarnaast ben ik docent moderne dans en choreograaf aan de Jeugd Dans Opleiding Fryslân, een dansopleiding voor getalenteerde jongeren uit Friesland.

Met een analytisch oog en een vleugje humor probeer ik mijn enthousiasme voor beweging en de werking van het menselijk lichaam over te brengen. Persoonlijke aandacht staat daarin voorop.Petra van Nieuwburg

Ik ben opgegroeid in een omgeving, waarin holistisch denken en gezond omgaan met je lichaam en geest de normaalste zaken van de wereld zijn. Deze manier van denken heeft mij sterk gevormd. Als logisch gevolg hiervan, ben ik na mijn middelbare schooltijd Natuurgeneeskunde gaan studeren in Hilversum, met als afstudeerrichting Klassieke Homeopathie en Voeding. Hierin heb ik ruim tien jaar een eigen praktijk gehad.

Het uitgangspunt dat alles met elkaar is verbonden en dus invloed heeft op elkaar, vind ik een fascinerende en ook hoopvolle gedachte. Het betekent dat verandering mogelijk is. Het licht van deze gedachte kun je op elke laag van leven en zijn laten schijnen. Zo ook op het gebied van het bewegende lichaam.

In 2008 kwam ik in aanraking met Pilates bij studio Art of Movement in Hilversum. Hier begon ik in 2009 aan de opleiding tot Pilates basic en intermediate mattrainer. Ik raakte gefascineerd door de ontdekking dat je een logische manier van bewegen als ingang tot bewustwording kunt nemen. En dat wanneer die bewustwording groeit, er positieve veranderingen mogelijk zijn op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

In 2012 rondde ik mijn opleiding tot trainer af. Sindsdien geef ik les bij Art of Movement in Hilversum, zowel in groepsverband, als privé. En nu ook bij Move Zeist. Ik vind het ontzettend leuk om in deze fijne omgeving les te kunnen geven!

Met mijn kennis, ervaring, enthousiasme en observatievermogen probeer ik de cursisten in mijn lessen naar verdieping en verbinding in zichzelf te brengen op de laag die bij hen past en wat op dat moment (fysiek) mogelijk is. Zodat daardoor het heilzame effect van logisch bewegen ervaren kan worden. Het geeft mij veel voldoening wanneer dit tijdens een les tot stand komt en blijkt dat de trainingen bij de cursist positief doorwerken.

Behalve door het lesgeven aan zoveel verschillende mensen, blijf ik geïnspireerd en me ontwikkelen door uitwisseling met collega’s, het volgen van opleidingen, trainingen, workshops en het bijhouden van vakliteratuur van verschillende disciplines en docenten.