De Methode

In de huidige tijd waar de klok een groot deel van het leven bepaalt, is lichamelijke en geestelijke stress bij velen een bekend fenomeen. Om fit te blijven ga je naar de sportschool. Terwijl je daar van apparaat naar apparaat hopt om iedere spier apart te trainen, denk je aan wat je allemaal nog meer moet doen of kijk ondertussen tv omdat je je anders verveelt. De volgende ochtend voelt je lichaam stijf en heb je spierpijn. Echt fit voel je je niet, maar je zegt tegen jezelf: ‘Zo…ik heb gister goed getraind.’

Dit is waarom de methode van Joseph Pilates hoewel die 100 jaar oud is, in populariteit niet is afgenomen. De visie van Pilates is dat wat je denkt en wat je lichaam doet in relatie staat met elkaar. Evenals een werkwoord altijd gekoppeld is aan de persoonsvorm. Door gebruik te maken van je verbeeldingskracht, bijvoorbeeld door te denken aan het dichtritsen van je gulp, komt direct je hele lichaam in actie: je spant je buikspieren aan, duwt je voeten iets steviger in de vloer en verlengt je hele wervelkolom, wordt je hele lichaam bij de beweging betrokken. Dit natuurlijke principe vormt de basis van de methode.

Bij alle oefeningen worden alle spieren betrokken, zoals dit ook bij lopen, gaan staan, gaan zitten, etc. het geval is. In al die dagelijkse bewegingen hebben we ons eigen ritme. Door de bewegingen binnen een oefening als oefeningen onderling soepel met elkaar te verbinden ontstaat er souplesse en ritme. Dit is wat je lichaam (onbewust) gaat herinneren en datgene dat je traint in de lessen als vanzelfsprekend gaat ervaren. Door bij het uitvoeren van de oefeningen je verbeeldingskracht te gebruiken wordt, behalve je spieren, ook je concentratie bij de beweging betrokken. Tegelijkertijd aan andere dingen denken is hierdoor onmogelijk. Dit maakt dat je (lichaams)bewustzijn vergroot wordt, wat weer leidt tot een betere beheersing van het lichaam. Wanneer je daarbij ook bewust gebruik maakt van je ademhaling leer je hoe je meer controle over beweging kan krijgen en zo efficiënter met je krachtgebruik om kan gaan. Een zware kast wegduwen terwijl je inademt is nu eenmaal niet de meest efficiënte manier.

Wanneer denken en beweging met elkaar in balans zijn ervaar je kracht en souplesse. Je voelt beter waar grenzen liggen, waardoor je bewegingen (de oefeningen) kan aanpassen aan wat jou lichaam aankan en trainen geen (spier)pijn meer tot gevolg hoeft te hebben. Je beweegt op de meest efficiënte manier waardoor je uithoudingsvermogen toeneemt. Je zal merken dat opstaan met steeds meer souplesse gaat.

Joseph Pilates (1883–1967, geboren in Duitsland) is de persoon die de traingsmethode heeft ontwikkeld die we nu kennen als Pilates. Als kind leed hij aan astma en de Engelse ziekte. Hij was vastbesloten om sterker te worden en ontwikkelde daarom een systeem van verschillende oefeningen. Hij noemde zijn methode ‘De Kunst van de Beheersing’. In 1912 verhuisde hij naar Engeland. Toen daar de eerste wereldoorlog uitbrak werd hij als ‘vijandige buitenlander’ in een kamp opgesloten. Daar trainde hij ook zijn mede gevangen volgens zijn methode. Opvallend was dat zij gezond bleven tijdens de fatale griepepidemie in 1918. Aan het eind van de oorlog werkte Joseph Pilates als hospitaalsoldaat. Daar begon hij bedlegerige patiënten te trainen. Hij bevestigde veren aan bedden die de gewonde ledematen ondersteunden tijdens de training. Artsen merkten dat de patiënten sneller herstelden. In 1926 emigreerde hij naar New York waar hij met zijn vrouw een studio opende om zijn methode te delen. Zijn methode was/is erg geliefd bij dansers, acteurs, modellen en atleten. Behalve het systeem van oefeningen op de mat (de basis van zijn methode), ontwikkelde hij ook een heel systeem van oefeningen op apparaten genaamd: reformer, cadillac, chair en (ladder) barrel. Dit als een vervolg op de verbouwde ziekenhuisbedden in de oorlog.

De STOTT PILATES® methode is een meer eigentijdse benadering van de oorspronkelijke trainingsmethode van Joseph Pilates. Sinds 1988 werken Lindsay en Moira Merrithew, samen met een team van fysiotherapeuten, sportgeneeskundigen en fitness professionals gewerkt aan het verfijnen van de oefeningen. Door de kennis en ervaring van de wetenschap en de revalidatie te combineren met de oorspronkelijke Pilates methode ontstond de veilige, effectieve en inmiddels wereldwijd erkende STOTT PILATES® methode. De volgende vijf principes: gebruik van ademhaling, de plaatsing van het bekken, de plaatsing van de ribbenkast, de plaatsing van de schouders en de plaatsing van nek en hoofd, zijn de uitgangspunten voor de STOTT PILATES® methode. Aanpassingen die gedaan zijn op de oorspronkelijke methode is het invoegen van meerdere niveaus. Van sommige oorspronkelijke oefeningen is een vereenvoudigde versie als vaste oefening, voor bijvoorbeeld het basisniveau, opgenomen in het systeem. Dit om de kans te verkleinen dat iemand boven zijn niveau gaat werken en op deze manier een nog veiligere en efficiëntere methode te creëren.